Rabu, 28 April 2010

Surat Berantai yg membawa sial?

saya ada mendapat banyak message di dalam friendster, di dalam facebook, dan juga salinan photostat dari rakan dan orang awam mengenai surat berantai... ade sebahagian surat berantai itu yg mengandungi dakwah2 islamiah yg patut kita ketahui... ade juga sebahagian surat berantai yg menegah kita dari melakukan kemungkaran...

saya setuju dengan surat2 itu tetapi saya tidak suka cara surat itu disampaikan malah boleh mengakibatkan kufur kepada Allah S.W.T... kenapa saya berkata demikian?

di sini saya sertakan salah satu surat berantai yg baru diterima melalui Facebook:

"BERITA PENTING

BERITA UNTUK UMAT ISLAM DISELURUH DUNIA. SURAT INI DATANGNYA DARI SYECKH ACHMAD DI SAUDI ARABIA . "AKU BERSUMPAH DENGAN NAMA ALLAH SWT DAN NABI MUHAMMAD SAW, WASIAT UNTUK SELURUH UMMAT ISLAM DARI SYECKH ACHMAD SEORANG PENJAGA MAKAM RASULULLAH DI MADINAH, YAITU DI MESJID NABAWI SAUDI ARABIA..

"Pada malam tatkala hamba membaca Al'Quran di makam Rasulullah, dan hamba
sampai tertidur, lalu hamba bermimpi. Didalam mimpi hamba bertemu dengan
Rasulullah SAW, dan beliau berkata, "didalam 60.000 orang yang meninggal dunia, di antara bilangan itu tidak ada seorangpun yang mati beriman, dikarenakan:

1. Seorang istri tidak lagi mendengar kata-kata suaminya
2. Orang yang kaya yang mampu, tidak lagi melambangkan atau menimbangkan rasa belas kasih kepada orang-orang miskin.
3. Sudah banyak yang tidak berzakat, tidak berpuasa, tidak sholat dan tidak menunaikan ibadah haji, padahal mereka-mereka ini mampu melaksanakan.

Oleh sebab itu wahai Syechk Achmad engkau sabdakan kepada semua ummat manusia di dunia supaya berbuat kebajikan dan menyembah kepada Allah SWT.
"Demikian pesan Rasulullah kepada hamba, Maka berdasarkan pesan Rasulullah tersebut dan oleh karenanya hamba berpesan kepada segenap ummat Islam di dunia.

Pesanan nabi:
a. Bersalawatlah kepada Nabi Besar kita Muhammad SAW.
b. Janganlah bermalas-malasan untuk mengerjakan sholat 5 ( lima )waktu.
c. Bershadaqoh dan berzakatlah dengan segera, santuni anak-anak yatim piatu.
d. Berpuasalah dibulan ramadhan serta kalau mampu tunaikan segera ibadah haji.


PERHATIAN:
Bagi siapa saja yang membaca surat ini hendaklah menyalin/mengcopyny a untuk disampaikan kepada orang-orang lain yang beriman kepada hari penghabisan / kiamat. Hari kiamat akan segera tiba dan batu bintang akan terbit, Al'Quran akan hilang dan matahari akan dekat di atas kepala, saat itulah manusia akan panik. Itulah akibat dari kelakuan mereka yang selalu menuruti hawa nafsu dalam jiwa.
Dan barang siapa yang menyebarkan surat ini sebanyak 20 (dua puluh) lembar dan disebarkan kepada teman-teman / rekan-rekan anda. Atau Masyarakat Islam sekitarnya, maka percayalah anda akan memperoleh keuntungan setelah dua minggu kemudian. Telah terbukti pada seorang pengusaha di Bandung, setelah membaca dan menyalinnya juga menyebarkan sebanyak 20 (dua puluh) lembar, maka dalam jangka waktu 2 (dua) minggu kemudian, dia mendapat keuntungan yang sangat luarbiasa besarnya. Sedangkan terhadap orang yang menyepelekannya dan membuang surat ini, dia mendapat musibah yang besar yaitu kehilangan sesuatu harta/benda yang sangat dicintai dan disayanginya.

Perlu diingat kalau kita sengaja tidak memberitahukan surat ini kepada orang lain, maka tunggulah saatnya nasib apa yang akan anda alami, dan jangan menyesal apabila mendapat bencana secara tiba-tiba atau kerugian yang sangat besar. Sebaliknya jika Anda segera menyalin/mengcopyny a dan menyebarkannya kepada orang lain, maka anda akan mendapatkan keuntungan besar atau rezeki yang tiada disangka-sangka..

Surat ini ditulis S.T.. STAVIA sejak itu surat ini menjelajah dan mengelilingi dunia, dan pada akhirnya sampai kepada Anda. Percayalah beberapa hari lagi sesuatu akan datang kepada Anda dan keluarga Anda.

KEJADIAN-KEJADIAN YANG TELAH TERBUKTI

1. Tun Datu Mustafa Mantan Menteri Sabah Malaysia, dipecat dari jabatannya karena beliau lupa setelah menerima surat ini, tidak menyebarkannya, kemudian beliau ingat surat ini, lalu beliau menyalinnya dan menyebarkannya sebanyak 20 lembar. Beberapa lama kemudian beliau dilantik kembali menjadi menteri Kabinet "


jadi dalam surat ini menceritakan untuk kebaikan... tetapi dalam surat ini mereka mewajibkan si pembaca untuk menyebarkan risalah ini kepada orang lain kalau tidak, si pembaca akan menimpa musibah atau bala yg besar... tetapi pada hakikatnya, pada pandangan saya, ini adalah helah dari orang2 kafir...

kenapa saya berkata begitu? sebabnya, jika kita percaya pada bala yg bakal menimpa orang yg tidak menyebarkan risalah ini, maka kita akan kufur kepada Allah kerana segala rezeki dan bala itu datang dari Allah, bukan dari surat berantai tersebut...

Orang2 kafir cuba menyesatkan umat islam dengan mencipta surat berantai ini dan diselitkan dengan kalimah Allah dan dakwah2 Ilmiah supaya umat Islam kabur pandangannya dan mudah percaya pada bala yg bakal menimpa mereka jika tidak menyebarkan risalah ini...

memang tidak salah untuk menyebarkan risalah ini malah mendapat pahala yg sangat besar TETAPI haruslah dipadam ayat2 yang memberitahu bahawa si pembaca akan ditimpa bala jika tidak menyebarkannya...

maka jika anda juga menerima surat berantai yg sama, atau seumpamanya, jangan mudah terpedaya dengan kata2 mereka bahawa bala akan menimpa pembaca yg tidak menyebarkan risalah itu... sekian terima kasih...~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan